CLOET KOELTECHNIEK bvba
Hazenstraat 22
B-8531 HULSTE
Telefoon +32 51 31 05 69
Fax +32 51 31 99 53
info@cloetkoeltechniek.be


 

 
 
 

Ventilatie

Een goede ventilatie is belangrijk, zelfs in ruimtes waar er niet wordt gerookt of waar geen elektrische apparaten staan. Ventilatie voert verse lucht binnen en voert de vervuilde lucht af. De verse lucht zorgt evens voor een goed gevoel, werkt preventief tegen schimmels en zorgt ervoor dat mensen met een allergie beter kunnen doorademen. Een elektronisch gestuurd ventilatiesysteem werkt uiteraard zeer energiebesparend. De mogelijkheid bestaat om ventilatie eventueel te combineren met gekoelde – of verwarmde lucht. Sinds 1 januari 2006 is het bij wet verplicht om een nieuwbouw of grote renovatie te voorzien van ventilatie.Er bestaan verschillende ventilatiesystemen. Systeem A is gebaseerd op natuurlijke toevoer van verse lucht en natuurlijke afvoer van vervuilde lucht. Systeem B werkt op basis van mechanische toevoer van verse lucht en natuurlijke afvoer van vervuilde lucht. Systeem C functioneert op basis van natuurlijke toevoer van verse lucht en mechanische afvoer van de vervuilde lucht. Tenslotte is er systeem D met warmterecuperatie, meer uitleg hierover leest u in onderstaande alinea. Systeem D is ideaal in combinatie met gelijk welk type warmtepomp.

Bij een ventilatiesysteem (type D) met mechanische toe- en afvoer is het mogelijk de warmte van de uitgaande lucht te recupereren d.m.v. een warmtewisselaar, voor de verwarming van de binnenkomende verse buitenlucht. Dit gebeurt zonder de twee luchtstromen te mengen. In een passiefhuis gaat men verse lucht inblazen in de droge leefruimtes: slaapkamer, living, studeer- en hobbykamer en voert men bezoedelde lucht af via natte ruimtes zoals badkamer, keuken en toilet.

Veel van de warmtewisselaars toegepast bij passiefhuizen hebben een rendement onder normale omstandigheden minimum 80 à 85%. Zo wordt bijvoorbeeld bij een buitentemperatuur van 0°C en een temperatuur binnenshuis van 20°C de toevoerlucht voorverwarmd tot meer dan 16°C.

Schema type D